- Fri frakt ved kjøp over kr 498,-

Dette bør du sjekke før du kjøper en olivenolje

Olivenolje er en samlebetegnelse på alle de ulike kategoriene av olje som lages av oliven. Det finnes totalt åtte kategorier, som kan skilles på bakgrunn av smaksmessige egenskaper og kjemiske indikatorer. De mest kjente kategoriene er: Extra virgin, virgin og olivenolje. Extra virgin olivenolje (EVOO) er ren fruktsaft presset fra oliven. Den har høyest kvalitet, og er ettertraktet for sin aroma. EVOO gjennomgår strenge kvalitetskontroller, og er helt uten kjemikalier. Det tillates ikke raffinering, og oljen fås kun ved kaldpressing, som vil si at hele prosessen foregår under 27°C. Likevel er det store kvalitetsforskjeller på extra virgin olivenolje fra ulike produsenter. Her er våre beste tips til hvordan du kan velge en god extra virgin olivenolje.

.

Informasjon på etiketten

Informasjon på etiketten sier mye om innholdet på flasken. En god olivenolje skal ha full sporbarhet tilbake til produsenten, og på flasken skal du kunne lese opprinnelsesland, navn på produsent, innhøsting og oljens holdbarhet. Olivenolje er ferskvare, og blir ikke bedre med årene. Derfor skal holbarhetsdato alltid stå på flasken. Holdbarheten er omtrent 18-24 måneder fra pressing, men oljen kan brukes etter utløpsdato dersom den ikke er blitt harsk. Videre bør oljen være presset på oliven fra den siste innhøstingen, og produksjonsår skal være oppgitt.

.

Syreinnhold

⁠En god indikasjon på om oljen er av høy kvalitet, er å se på syreinnholdet. ⁠Jo lavere syreinnhold, desto høyere er kvaliteten og innholdet av antioksidanter. For at en olje kan kategoriseres som extra virgin, må den ha et syrenivå på under 0,8%. Venta del Baron har et syrenivå på maksimum 0,1%, som er langt unna kravet om å holde seg under 0,8%. Hvis det ikke står noe om syreinnhold på etiketten, er det et dårlig tegn og betyr antageligvis at det er høyt. ⁠⁠⁠⁠Det er derfor lurt å sjekke på flasken før den kjøpes. ⁠

.

Opprinnelsesmerket

Dette er et veldig viktig EU-styrt merke, som sikrer ekstern kontroll av produkter. Det brukes ikke kun på olivenolje, men på mange forskjellige matvarer. ⁠Hensikten er at du som forbruker skal ha en garanti for at produktet er det de utgir seg for å være, og at det kommer fra stedet som er oppgitt på flasken. ⁠Vi snakker her om opprinnelsesland, hvor matvaren er fremstilt i sin helhet. Merket kan med andre ord ses på som et kvalitetstegn, og gir en trygghet for de som kjøper produktet. Som du ser på bildet, har både Venta del Baron og Rincon de la Subbetica opprinnelsesmerket.

.

.

Utmerkelser 

En annen indikator på at en olivenolje er god og av høy kvalitet, er om den har motatt priser eller utmerkelser. Det finnes en rekke anerkjente, internasjonale konkurranser for olivenoljer. En av disse er organisasjonen The Worlds Best Olive Oils. Paulina Molina Olive Oils har «når smaken teller» som lovnad. Vi er opptatt av å tilby deg som forbruker ekte kvalitet som kjennes på smak, lukt og opplevelse. I vårt vareutvalg finner du to prisvinnende produkter, som flere år på rad har blitt tildelt pris av The Worlds Best Olive Oils for å være verdens beste olivenoljer. Senest i 2020/2021, gikk vår extra virgin olivenolje Rincon de la Subbetica helt til topps, og ble kåret til verdens beste olivenolje. Du kan lese mer om organisasjonen og konkurransen her. 

.

Legg igjen din kommentar